Klinisk ordbog

Eller det vi i virkeligheden siger

I dag skal alt være skrevet så præcist som mulgt og det efterlader mange gange læseren uden en ide om hvad de lige har læst. Fremmedord og engelske udtryk bliver brugt i så stor en grad, at det let kan hægte læseren helt af.


Derfor har jeg lavet en lille ordbog hvor jeg har samlet de vigtigste udtryk som bruges indenfor behanlinger, psykologi og omsorgsområdet. Det er min måde at bidrage til at du får mest muligt ud af det du læser.

På siden her, vil der løbende komme flere udtryk til som jeg falder over dem. Jeg bruger en del af de udtryk selv fordi det er sådan fagfolk taler.


Du skal altid spørge ind til ord du ikke forstår, så uddyber jeg dem gerne.

P

PSYKOSOCIAL


Psykosocial er en udvikling af ordene "psyko" og "social".

Det beskriver således både den psykologiske indvirkning på et menneskes liv, som det sociale.

R

REGREDIERE


Regrediere eller regredere er fra latin og betyder "gå tilbage" eller "træde tilbage" til.


I psykologien beskriver ordet det at gå tilbage til et tidliger stadie i sit liv. Et sted hvor man ikke er så udviklet som nu, psykisk set.

RESILIENS


Resiliens er et begreb der bruges indenfor psykologiens verden. Det bruges isæt om børn, og beskriver at de har opbygget en helt særlig modstandskraft.


Mennesker med resiliens klarer sig godt på trods af deres livsbetingelser udgør en stor risiko for at de udvikler psykiske skabder.


Ordet kommer af "resilience", som er engelsk og oversættes direkte til "ukuelighed".

U

UDSAT


At være udsat er at være i en situation, eller et stadig, hvor er risiko for uønsket påvirkning eller ubehageligheder. Sårbar, utryg, værgeløs og forsvarsløs, beskriver alle det at være udsat. Man hører tit om "særligt udsatte" borgere indenfor socialt arbejde.


Vær opmærksom på, det ikke betyder du som forældre er ond, fattig eller psykisk syg. At være udsat beskriver du har været i omstændigheder, der ikke var fair. Det betyder at du har ret til at få omsorg og en hjælpende hånd. Ordet har fået et negativt klang, fordi det bliver tit bruges i i sensationsskabende nyheder.


Læg mærke til at hvis vi tager ordet “udsat” og bytter ud med “truet”, så giver det helt andre tanker i hovedet.

HOV, DER MANGLER DA NOGET


Hvis du falder over ord du ikke forstår, hvis du syns der er mangler i forklaringerne på siden her eller du syntes der mangler ord i ordbogen, så sig til.

Jeg er altid opsat på at hjælpe andre.